Tuesday, October 15, 2019

6é día en Rumanía

Avui ens esperava un trist i emocionant dia. Tot ha començat quan ens hem despertat per a anar a l’escola on ens esperaven els nostres companys del projecte. Esperant a que tot estiguera preparat hem jugat a un joc de cartes típic d'aquest pais i hem de dir que les cartes són mooolt diferents a les que tenim al nostre pais. Després ens hem sentat tots junts en una taula amb menjar i música per a acomiadar-nos ( però encara ens quedava tot el dia per davant ).



Han hagut alguns contratemps i ens hem tingut que anar el més ràpid posible per a anar a la Universitat de Petrosani, la Facultat d'Energia Industrial i el Departament d'Energies Renovables on hem vist moltes màquines, un video sobre energíes renovables i molts tipus de pedres en la Universitat de Geologia.





En acabar la visita, ens hem pujat a l'autobús per a dirigir-nos al centre comercial on teniem que dinar i, en acabar, altra volta a l'autobus per a visitar el castell  anomenat Carvin's Castle, en Hundedora.
Era un castell enorme a la volta que preciós on hi havien, entre altres coses molts exemples de com torturaven a les persones en segles anteriors.









El castell, pareix un castell de contes. Hunedoara està en la part occidental de Transylvania. Està considerat com un dels castells més impressionants d'Europa. El castell va ser construït sobre una antiga fortificació romana cap a 1315 per el rei Carlos I de Hongria. Aquest castell va ser durant molt de temps considerat com un dels castells més importants del Regne d'Hongria i un enclau molt important en la defensa contra l'imperi otomà. El castell d'estil del gòtic tardà i amb elements renaixentistes te una passarel·la de fusta q creua un foso i que ens condueix a una arcada medieval. Aquest castell ha sigut escenari d'algunes pel.licules famoses com "La monja". 
En acabar la visita del castell tocava despedirmos, dir un “fins prompte” a unes persones que en molt poc de temps s'havien convertit en unes personetes molt importants per a nosaltres. Les llagrimes no podien parar d'eixir dels nostres ulls però ens hem promés que passe el que passe mai ens oblidarem de que un dia, formarem junts part d'un projecte que va canviar les nostres vides.





5é día en Rumanía

Hui ens hem alçat mes tardet ja que ens esperava un dia mes tranquil.
Esperant en les estacions de bus, ens han arreplegat amb cotxe per dur-nos a l'hotel on estaven els mestres, i allí hem agafat un autobus per  començar el dia.
Hui no feia molt de fret a la ciutat de Beius, encara que ens ha plogut un poc. Beius està molt prop de la frontera amb Hongria.
Quan hem arribat al nostre destí, ens han rebut a l'ajuntament de Beius on ens han fet una xarrada sobre l’energia geotèrmica. Allí ens han explicat on estan localitzades les principals reserves d'energia geotèrmica en Romania. Romania és un dels païssos amb més reserves d'energia geotèrmica d'Europa.
També ens han comentat que en aquesta ciutat moltes de les vivendes obtenen la calefacció de l'energia geotèrmica i per tant el rebut de la llum és 5 vegades més barat que en altres zones de Romania.
Per a finalitzar la visita, hem anat a veure un mòdul on arriva l'aigua de les vivendes i aquesta es calfa degut a l'energia geotèrmica. En aquest mòdul hem vist un intercanviador de calor. Les viviendes també utilitzen l'energia geotèrmica, a part de calefacció per a calfar l'aigua d'us sanitari.



Una estona despres, hem tornat a pujar a l’autobus, per anar a dinar a un restaurant que estava molt prop de la cova que visitarem a la vesprada, anomenada Bears’ Cave, en Chiscau. 


Com ens sobrava temps, hem anat a un museu etnogràfic d’antiguetats romanesses, on hem vist per exemple el símbol de l’epoca de la Republica Comunista de Romania que estava en la bandera d’aquest país. Tambe hem descobert que antigament en tots els llibres estava la foto de l’ultim president de la Republica Comunista de Rumania, RCR (Nicolas Ceausescu).




Després de dinar, sopa de fideus en carlota i pollo i carn amb creilles i arrós, hem pujat per una rampa molt empinada on hi havia un mercat amb tendetes amb coses típiques i tradricionals d'aquest país.
Dalt en una montanyeta, ens hem endinsat en les la famosa cova dels osos, on hem vist estalagtites i estalagmites. També ens han explicat perquè aquesta cova rep eixe nom. Fa millions d'anys 140 óssos van ser atrapats dins d'aquesta cova perquè degut a un moviment de la terra, l'entrada va quedar colapsada i els óssos no podien eixir. Els menjaren els uns als altres i aquest és el motiu pel qual hi han esquelets d'óssos dins d'aquesta cova.


Monday, October 14, 2019

4rt día en Rumanía

Avui, ens hem tingut que despertar prompte, a les sis aproximadament, per agafar un autubús que ens duria a una central hidràulica. Però aci, com vam explicar ahir, la central hidràulica està considerada com a un punt estrategic, l’únic que sabiem era que estava a Lotru-Ciuget ja que el google maps no sap l’ubicació exacta d’on estava per motius de segurerat. Teòricament deuriem d’haver tardat unes 3 hores en arribar, però quan ja duiem 5 hores de viatge hem començat a pensar que es tractava d’una missió impossible sense l’ajuda de Tom Cruise. Després de 7 hores de trajecte, ens hem alegrat molt quan hem vist la central hidràulica davant nostra. Durant el llarg i infinit trajecte hem pogut conèixer amb més profunditat a l’equip italià que de segur guardarem per al record.
L’equi d’Italia prové de Cittanova,una xicoteta ciutat del sur d’Itàlia, exactament es troba a la punta de la bota. I el seu institut s’anomena Liceo Scientifico Michele Guerrisi.

La visita de la central hidràulica ha sugut més curta de l’esperat, però de totes formes l’hem disfrutada molt. Al acabar la visita de la central, hem anat a un museu a l’aire lliure anomenat “ASTRA” National Museu Complex. Ens ha paregut un lloc molt interesant, on hem pogut vore com eren les cases tradicionals romanesses. Allí ens hem fet unes fotos molt xules amb l'equip Italià que vos ensenyarem a continuació.







Després de la visita del Museu hem anat a Sibiu que estava a una hora de cami. Hem sopat al centre de la ciutat.
I ara mateix ens trobem de camí a casa després d’un memorable i intens dia.




3er día en Rumanía.

Hui hem anat a l'escola a les 8 del matí, feia una temperatura de 1ºC, així que hem agafat molts abrics i sudaderes.
Després d’això, hem anat amb autobús per a vore una planta tèrmicaque funciona amb carbó,  per tant no és una planta d'energia renovable i no es bona per al medi ambient. Allí, l'enginyer ens ha explicat com funcionava, és a dir, com l'energia calorífica del carbó ens transforma en energia elèctrica i ens ha mostrat les seues parts.
No hem pogut fer fotos de l'exterior de la planta tèrmica ni de les seues instal.lacions perquè en Romania totes les centrals energètiques es consideren llocs estratègics i està prohibit fer fotos. A més a més, tampoc podem trobar la seua ubicació en el GPS!!!!



Quan hem acabat, hem anat al Consiliul Judetean de Hunedoara ( Ajuntament de la regió) on ens han contat un poc la història d'aquesta regió de transilvania o estem ubicats.






També hem visitat una Església Ortodoxa, on ens han explicat la diferència entre la religió Ortodoxa i la Catòlica i on ens han contat algunes coses sobre aquesta religió com que a l'esglèsia no és seuen a les cadires sinó al sòl i que en les esglèsies ortodoxes, totes les parets han d'estar pintades.



Hem ermozat al centre comercial de Deva i hem jugat un bon rato al joc de cartes espanyol anomenat Truc.
A la vesprada, hem visitat la Ciutadella de Deva i hem pujat dalt amb un telefèric, per a veure el Museu de Dàcia, on hem vist animals disecats i restes històriques d'ací. 





I, finalment, el Roman Civilization Deva on hem vist objectes antics com monedes d'or, pots de ceràmica i moltes ferramentes pròpies de l'época Romana.





2n dia en Rumanía.

Huí hem conegut als altres estudiants de Turkia i Itàlia que participaven en aquest projecte: Green energy for a green planet: Renewable energy resources. A l'escola: Scoala Gimnaziala Valisoara.


Després hem fet una visita per el poble on hem vist la biblioteca, l'ajuntament i un xicotet museu sobre coses antigues de Valisoara.






Més tard hem presentat els nostres projectes sobre la energia geotèrmia i hidràulica.




En acabar les nostres presentacions hem fet la maqueta d'un molí de vent amb els equips internacionals i hem dinat.



I a la vesprada hem anat a la ciutat de Brad per visitar el museu de l'or. Aquest ha sigut el nostre primer dia en l'escola de Valisoara, ha sigut molt intens i ple de noves experiències.